Iz Afganistana evakuisano više od 2.200 diplomata i civila

0
162

Više od 2.200 diplomata i ostalih civila do sada je evakuisano vojnim letovima iz Kabula, rekao je Reutersu jedan sigurnosni zvaničnik u glavnom gradu Avganistana koji radi za zapadne zemlje.

Ovaj zvaničnik je dodao da za sada nije poznato kada će biti nastavljeni civilni letovi iz Kabula.

U akciju izvlačenja svojih državljana uključio se i Japan, koji je u “bliskom kontaktu” sa manjim brojem svojih građana koji se i dalje nalaze u Afganistanu, rekao je vladin portparol Kacunobu Kato.

On je rekao da je cilj da se osigura njihova sigurnost nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom. Kacunobu je rekao da za sada nema izvještaja o tome da je bilo koji Japanac povrijeđen, ali nije želio da saopšti više detalja iz bezbjednosnih razloga.

Australija je evakuisala 26 ljudi iz Afganistana u svom prvom spasilačkom letu, saopštio je premijer te zemlje Scott Morrison. Australijski vojnici prethodno su stigli na aerodrom u Kabulu, gdje se od ranije nalaze njihove američke i britanske kolege.

Australija je ranije najavila da će poslati 250 vojnika u Kabul da bi evakuisala svoje građane i neodređeni broj Afganistanaca koji su dobili vize nakon što su radili za Australiju.

Oružane snage Kanade saopštile su da planiraju nastavak letova u Afganistan da bi pomogle u evakuaciji civila, pošto SAD ponovo kontrolišu aerodrom u Kabulu. (SRNA)