Erdogan najavio obračun s ISIL-om na sjeveru Sirije: Kap je prelila čašu

0
79

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je sinoć da je Turska odlučna u uklanjanju prijetnji koje potječu sa sjevera Sirije, dodajući da je napad kurdskih militanata YPG-a, koji je ubio dva pripadnika turske policije, “kap koja je prelila čašu”.

“Nemamo više strpljenja u vezi s nekim regijama u Siriji koje su izvor napada na našu zemlju”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade.

“Odlučni smo ukloniti prijetnje, pomoću tamošnjih aktivnih snaga ili vlastitim sredstvima”, dodao je.

Dva turska policajca poginula su u nedjelju u raketnom napadu u sjevernoj sirijskoj regiji Azaz, za koji je Turska rekla da ga je pokrenuo YPG, prenosi Reuters.

Napad je izveden iz regije Tal Rifaat.

Također, nedjeljni napadi u još dva odvojena područja izazvali su eksplozije u okrugu Karkamis u južnoj provinciji Gaziantep, preko granice sa sirijskim Jarablusom.

Treći napad dogodio se isti dan u Jarablusu i vjeruje se da su rakete lansirane iz regije pod kontrolom YPG-a, kurdskih militanata koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, a koje Ankara smatra terorističkom organizacijom.

“Posljednji napad na našu policiju i na našu teritoriju je kap koja je prelila čašu”, rekao je Erdogan.

Azaz i Jarablus su pod kontrolom pobunjenika koje podržava Turska od prvog upada turske vojske u Siriju 2016. godine, u operaciji koja je imala za cilj da otjera militante Islamske države i sirijske kurdske milicije YPG sa svoje granice sa Sirijom.

Ankara je pokrenula još dvije prekogranične operacije u Siriji protiv YPG-a, od kojih je jedna bila usmjerena na područje Afrin.

Prema lokalnim izvorima, u Afrinu su u ponedjeljak u eksploziji automobila bombe poginule četiri osobe, a šest ih je ranjeno.