Princezi svjetske kulture iz Bosne i Hercegovine dodjeljena dva počasna doktorata

0
480

Vildana Stanišić, Mostarka koja je trenutno nastanjena u Žepču, izabrana je za Princezu svjetske kulture za 2021 . godinu. Ova višestruko nagrađivana književnica o kojoj naša javnost malo zna u svijetu postiže zapažene rezultate i veoma je cijenjena. Vildana je ambasador kulturnog stvaralaštva i ambasador mira u UN-u  i kako reče s ponosom predstavlja svoju domovinu u svijetu, ali je boli činjenica da je baš u toj svojoj domovini koju toliko voli i za koju se srcem bori potpuno neprepoznatljiva i nevidljiva bez ikakve podrške. No, ona ne odustaje i nastavlja i dalje da  niže svjetske uspjehe i osvaja najveća svjetska priznanja. Svojoj kolekciji dodala je i dva počasna doktorata, te je od 2. februara 2022. postala počasni doktor znanosti.

“Ova titula je velika čast, ali i obaveza.”, ističe Stanišić te dodaje kako se nada da će i domaća javnost nekad saznati za nju i kako će i Bosna i Hercegovina nekada priznati sve njene uspjehe. A do tada posvetimo se ovim najnovijim.

Ali prvo da pojasnimo šta je to doktirska diploma Honoris Causa (HC).

Citirajući sa službene web stranice Universitas Gadjah Mada (UGM), doktorska diploma Honoris Causa (HC) je jedna od jedinstvenih diploma dodiplomskih studija ili počasnih doktorskih diploma koje dodjeljuje koledž ili univerzitet koji ispunjava zahtjeve za osobu bez potrebe da slijedi i završi odgovarajuće obrazovanje da bi stekla diplomu.

Titula Doctor Honoris Causa može se dodijeliti ako se smatra da je neko doprinio ili učinio izvanredan rad za nauku i čovječanstvo.

Doctorat Honoris Causa najveće je priznanje koje Sveučilište u Valenciji dodjeljuje osobi kao priznanje za njezinu karijeru u akademskom, znanstvenom ili kulturnom području, njezine vrijednosti, kao i posebnu povezanost sa Sveučilištem. Kandidate za doktora ‘Honoris Causa’ može predložiti Fakultetsko vijeće, vijeća odjela ili direktor Sveučilišta.

Dr.h.c. Vildana Stanišić s ponosom pokazuje svoju doktorsku diplomu (HC) i čita propratno pismo napominjući da zbog nedostatka financijskih sredstava nije bila u mogućnosti da otputuje i lično primi ovo vrijedno priznanje, tako da su joj je poslati elektronskim putem, al važno da je stiglo u prave ruke. U pismu stoji:

“Kolumbijska kulturna institucija

Poetska kuća Čarolija i pero

Dodjeljuje ovu književnu distinkciju akademske kvalitete Doctor Honoris Causa u akademskoj književnosti izvrsnosti.

Akademsko priznanje koje dobivamo od Institucije ispunjava nas iskrenom i dubokom radošću. Jer najveća vizija koju imamo je kovati mir i nadu za nove generacije koje daju zrnce pijeska i ubiru plodove , koji ulažu rad i trud za koji radimo, njegujući umjetnost, uz promicanje vrijednosti i načela koja upravljaju svijetom univerzalnih prizora.

Ovo priznanje posvećeno je časnom piscu zbog njenih izvrsnih tekstova

Vildani Stanišić iz Žepča (Bosna i Hercegovina)

Uvažena  književnica  primila je  ovo važno priznanje Doctor Honoris Causa za veliki doprinos svijetu umjetnosti i kulture kroz koji je dio svog života posvetila djelima koja nam ostavljaju vrlo važno učenje, zbog čega je vrijedna  priznanja i hvale, u književnom svijetu, za njenu  karijeru u umjetnosti, stoga je velika čast što svojom sposobnošću i talentom nosi poruku mira i nade za čovječanstvo, da se njeni snovi ostvaruju kroz vrijeme, i da dalje doprinosi svijetu umjetnosti i božanske mudrosti.”

Pored ovog počasnog  doktorata u ruke Vildane Stanišić  stigao  je još jedan počasni doktorat ovaj put kraljevski, a u propratnom pismu koje je stiglo uz ovo vrijedno priznanje stoji slijedeće :

“MATIČNI I BILJEŽNIČKI URED BARRACENA MG, NO 19-CNPJh113-45/

DOCTOR HONORIS CAUSA KRALJEVSKI DOKTORAT

 Amb.dr.h.c.Vildana Stanišić

Ovime se potvrđuje da je Vildana Stanišić

HONORIS DOKTOR U GLOBALNOM ZNANJU

Kao priznanje za velikodušnu potporu diplomaciji u svijetu.

Sa svim pravima, povlasticama i čašću koji to potvrdjuju, na temelju poslanja teološkog instituta

pečat instituta ovdje je potvrđen u Sao Paulu u Brazilu.

Datum 1/2/2022 S/Ne 1789 Egipat

Petto Law ne 933405, Der.15404 kraj Delti CEE 1497 (U CEE 14/97) egt Beard of Eation

Velečasni prof. Em JORGE DE JESUS ​​FIDELES

GENERALNI DEKAN ITEM”

Nama je na kraju ovog priloga  jedino preostalo da uputimo iskrene čestitke dr.h.c. Vildani Stanišić i poželimo joj puno sreće i uspjeha u budućem radu za koji se iskreno nadamo da će ga prepoznati i u našoj zemlji.