Porfirije i Joanikije se obratili nakon ustoličenja: Na Cetinju vidimo vještački izazvane podjele

0
222

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije obraća se prisutnima nakon ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinjskom manastiru.

“To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i poslije velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovdje da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja”, rekao je Porfirije na početku obraćanja.

On je dodao da je “mir ovdje potrebniji nego išta”, a poslao je i poruku narodu: “Vi ste ovdje da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove”.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je, nakon što je ustoličen u Cetinjskom manastiru danas, rekao da će nam “trebati dosta vremena da prevaziđemo ove podjele” dodavši da se na Cetinju moglo vidjeti “dosta podjela koje su vještački izazvane”.

“Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebat će nam dosta vremena” naveo je on.

“Vašim dolaskom i dijeleći zabrinutost pokazali ste veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore” naveo je Joanikije u obraćanju patrijarhu srpskom Porfiriju.