Tužilaštvo u Crnoj Gori ispituje tvrdnje o Đukanoviću i tajnim ugovorima

0
273

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su aktuelni predsjednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom.

Kako su istraživački novinari pronašli u nedjelju objavljenim Pandora paprima, vlasništvo Đukanovića godina se skriva iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

MANS je u okviru globalnog istraživačkog projekta Pandora papiri pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i kompanija na offshore destinacijama koje su formirali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković je pojasnila da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu i da su oblik pravnog posla u kojem jedna osoba prenese na neko drugu imovinu, iako ta osoba nastavlja da koristi imovinu i njene benefite.

Kabinet Mila Đukanovića je saopćio da je “najnovija predstava za javnost NVO MANS samo je još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore i članova njegove porodice, na čemu MANS uzaludno radi godinama”.

U saopćenju se navodi da je tokom 2012. godine, u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, Đukanović radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom.

“U to vrijeme osnovao je Victoria Trust, koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer jednostavno nikada nije ni aktiviran”, navodi se u reakciji.